Select Page

Pentatonix

Met de kerstman heb ik nog niks, die lijkt net zo’n beetje een verwaaide sinterklaas zonder een maan die door de bomen schijnt en een stoomboot die ginds aankomt en zonder Pieten die van kleur verschieten. Nee, geef mij dan het kerstkind maar, daar kun je nog wat mee: Een god die baby werd om dicht bij ons te zijn en ons te redden van onze zonden en een betere wereld te scheppen. En al is hij niet echt ergens te bekennen en kan niemand anders je redden van jouw zonden, ook al is die betere wereld nooit gekomen, het heeft toch wel wat, even een paar dagen wegdromen in een sprookje.

“Mary did you know?”

Kijk dat maakt op mij echt wel meer indruk dan “Jingle bells, jingle all the way”. Zou Maria het geweten hebben dat ze God aan haar borst had?

“Jesus did you know?”

En het kindje Jezus, zou die geweten hebben dat hij eigenlijk god was in een babylichaam? Moet haast wel, want als god weet je alles. Hij moet ook in dat stro al wel geweten hebben wie hij was en dat hij wel wat meer in z’n mars had dan andere baby’s.
In andere verhalen uit de eerste eeuwen na zijn geboorte wordt verteld dat hij al direct kon staan, vlug als een net geboren Lam (van God). En toen de herdertjes met de engelkens al zwevend en zingend langskwamen, heeft hij vast al meegezongen. Want we weten o.a. uit de koran dat hij ook al direct kon praten. En met die drie koningen die hij op audiëntie ontving heeft hij vast wel staande receptie gehouden en over de wereldpolitiek gesproken en hoe hij hoopte vrede te gaan brengen.
Volgens de bijbel werd hij geboren toen Herodes koning over Judea (inclusief Bethlehem) was en Quirinius gouverneur over Syrië. Dat vind ik helemaal mooi, Jezus werd kennelijk tijdloos geboren want Herodus was toen al 4 jaar eerder gestorven en Quirinius kwam pas 6 jaar later aan de macht.
Daarom kun je bij zo’n verhaal ook zo heerlijk tijdloos wegdromen.

Inspirerende feestdagen en een coronabestendig 2021 toegewenst.